Вас вітає чарівна Верховинщина!

Про звернення  Верховинської селищної ради

                                                                                                                                             Міжфракційне депутатське об’єднання

«За розвиток гірських територій»

 

Народному депутату України

Володимиру Тимофійчуку          

 

ЗВЕРНЕННЯ

Надання медичної допомоги на вторинному рівні у Верховинському районі забезпечує комунальне некомерційне підприємство «Верховинська багатопрофільна лікарня» Верховинської селищної ради. Засновником даного медичного закладу є Верховинська селищна рада.

Верховинський район – єдиний в області район, який повністю розташований на території карпатської гірської системи та має статус високогірного. Віддаленість КНП «Верховинська багатопрофільна лікарня» Верховинської селищної ради від обласних високоспеціалізованих лікувально-профілактичних закладів більше 120 км., а найближчий заклад з надання вторинної спеціалізованої медичної допомоги знаходиться у м. Косів на відстані 40 кілометрів.

Вкрай складна ситуація настає під час повеней, які трапляються майже щорічно. Проходить розмивання доріг, руйнування мостів та мостових переходів, внаслідок утворення силових потоків відбуваються зсуви, що перешкоджають виїзду транспортних засобів за межі району. В умовах пандемії коронавірусної хвороби жителі Верховинського району не мають можливості своєчасно отримати медичну допомогу, оскільки опорна лікарня м. Косова не приймає їх до себе, через перезавантаженість ліжко-місць.

Географічне розташування району та рельєф місцевості і проживання жителів на схилах гір з обмеженим транспортним сполученням значно ускладнює своєчасне надання медичної допомоги мешканцям району.

Середня відстань від районної лікарні до центрів населених пунктів складає 25 км., а від центрів населених пунктів району до найвіддаленіших житлових будинків, де проживають особи літнього віку та діти відстань становить 10-12 км.

Протягом року район відвідує близько 60 тисяч туристів в тому числі іноземці. Наявність опорного закладу у Верховинському районі є безпекою для туристів і дає можливість розвитку туризму – джерела доходу місцевого бюджету.

Опорні заклади охорони здоров’я - це багатопрофільні заклади охорони здоров’я державної та комунальної форми власності, які відповідають або можуть бути підвищені до рівня багатопрофільної лікарні інтенсивного лікування першого або другого рівня. Багатопрофільні лікарні інтенсивного лікування першого та другого рівня визначаються таким чином, щоб жителі, які проживають у зоні їх обслуговування (у тому числі суміжних госпітальних округах) у межах не більше 60 хвилин проїзду автомобільним транспортом, мали доступ до вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги.

Вищенаведені показники не можуть бути поширеними на високогірний Верховинський район із складними умовами проживання горян. Більшість сіл Верховинського району формуються з присілків, які розкидані на схилах, вздовж  потоків та річок Чорного та Білого Черемошів. Час доставки хворих із присілків населених пунктів становить від         1,5 год до 4 год., а отже перевищує допустимий критерій доступності пацієнта до медичного закладу за 1 год.

Перелік опорних закладів визначений на основі відповідної Методики формування мережі робочою групою, яка була сформована МОЗ України за участю представників Національної служби здоров’я України, Міністерства розвитку громад та територій України, представників проєкту USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я» та обласних державних адміністрацій.

В контексті реформування системи охорони здоров’я затвердження госпітальних округів та визначення опорних лікарень, саме приймальні відділення опорних лікарень стануть місцем маршрутизації швидкої допомоги. Оптимізація маршрутів забезпечує швидку доставку пацієнта в лікарню.

Тому, ми депутати  Верховинської селищної ради вкрай стурбовані даною ситуацією та вважаємо недопустимим такий підхід до забезпечення лікувального процесу жителів нашого району. Просимо включити комунальне некомерційне підприємство «Верховинська багатопрофільна лікарня» Верховинської селищної ради до переліку опорних закладів охорони здоров’я, оскільки матеріально-технічна база даного медичного закладу повністю відповідає вимогам опорного лікувального закладу в гірській місцевості. Окрім того, це дозволить розбудувати мережу надання медичних послуг та покращити доступність медичної допомоги  жителям Верховинського району.

 

Прийнято на одинадцятій сесії

Верховинської селищної ради

восьмого  скликання  

     від 17 вересня   2021 року

Вересень 2021
П В С Ч П С Н
30 311 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3