Вас вітає чарівна Верховинщина!

Врятувати КНП «Верховинська багатопрофільна лікарня»!

У зв’язку із критичною ситуацією, що склалася з недофінансуванням КНП «Верховинська багатопрофільна лікарня» та з метою недопущення закриття закладу охорони здоров’я Верховинською селищною радою підготовлено та направлено відповідне звернення до вищого керівництва держави та обласної державної адміністрації.

 

 

 

 

 

 

Президенту України

                                                                                Володимиру Зеленському

 

                                       Голові Верховної Ради України

                                   Дмитру Разумкову

 

                              Прем»єр- міністру України

            Денису Шмигалю

 

                                          Народному депутату України

                                          Володимиру Тимофійчуку

 

ЗВЕРНЕННЯ

 

         Верховинська селищна рада, до якої у процесі децентралізації та реформування органів місцевого самоврядування увійшли десять сільських рад, є найвисокогірнішим регіоном Українських Карпат з чисельністю населення більше 20 тисяч осіб.

Реформа медичної галузі саме в цей період надважкий і болючий процес, особливо коли це стосується жителів найвисокогірнішого району щодо надання якісних та своєчасних медичних послуг, тому що через брак відповідного фінансування закриваються відділи  КНП «Верховинська багатопрофільна лікарня», що в кінцевому результаті може привести до закриття самої лікарні. Засновником даного закладу є Верховинська селищна рада, до повноважень якої належить фінансування комунальних послуг та енергоносіїв, підтримка матеріальної бази медзакладу, а фінансування за надані послуги по пакетах медичних гарантій відбувається з державного бюджету через єдиного закупівельника – НСЗУ.

Згідно Постанови Кабінету Міністрів України від 11 серпня 1995 року №648 «Про умови оплати праці осіб, які працюють в гірській місцевості», установлено: «на  підприємствах, в установах, організаціях, територіальних органах, територіальних підрозділах та  військових  частинах,  розташованих  на  території  населених пунктів, яким надано статус гірських, тарифні ставки і посадові оклади підвищуються  на  25 відсотків».

         Держава врахувала об’єктивні фактори важкодоступності та життєдіяльності у гірській місцевості, роботу соціальних служб у нелегких умовах високогір’я щодо надання громадянам соціальних послуг, в тому числі і медичних, та затвердила державні соціальні гарантії згідно із Законом України «Про статус гірських населених пунктів в Україні».

На жаль, для надавачів вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги дану норму закону не враховано, що створює дисбаланс у роботі первинного і вторинного рівнів медзакладів охорони здоров’я. Тому просимо вас переглянути законодавчу норму та внести доповнення до Порядку реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення, затвердженого Кабінетом Міністрів України, що забезпечить соціальну справедливість медичних працівників первинної і вторинної, які надають медичну допомогу населенню у високогірних населених пунктах України. 

З 1 квітня 2021 року, КНП «Верховинська багатопрофільна лікарня» по Програмі медичних гарантій, згідно укладеного договору з НСЗУ, отримує оплату по п»яти пакетах медичних послуг, що становить в місяць біля 1633,0 тис.грн. На даний час фонд заробітної плати в КНП «Верховинська багатопрофільна лікарня» для всіх 226 працівників на місяць складає  2413,137 тис. грн.  Протягом минулого року і за перший квартал цього року різниця в недофінансуванні покривалася за рахунок пакету перехідного фінансового забезпечення НСЗУ. 

Для забезпечення життєдіяльності КНП «Верховинська багатопрофільна лікарня» створені всі умови для надання медичних послуг жителям громади, відремонтовані приміщення відділень, відкрито відділення екстреної (невідкладної) медичної допомоги, установа забезпечена висококваліфікованими спеціалістами.

 З метою недопущення закриття КНП «Верховинська багатопрофільна лікарня» звертаємося до Вас з проханням виділити додаткову медичну субвенцію до кінця року в сумі 11793,0 тис. грн. (місячна потреба 1310,2 тис.грн) для утримання даного закладу. 

Щиро дякуємо вам за розуміння і сприяння у вирішенні даного надзвичайно важливого питання для медиків-горян та жителів громади.                                        

 

 

 

 

 

Селищний голова                                                              Василь МИЦКАНЮК

 

 

 

 

 

 

 

Голові Івано-Франківської

 обласної державної адміністрації

Андрію Бойчуку

 

         Верховинська селищна рада  просить Вас сприяти у вирішенні вкрай критичної ситуації , яка склалася внаслідок реформи медичної галузі, а саме недофінансування КНП «Верховинська багатопрофільна лікарня» внаслідок укладених договорів з НСЗУ та розрахунків щодо надання медичних послуг для вторинного рівня медичної допомоги.

Відповідно до Закону України «Про статус гірських населених пунктів в Україні» на сьогоднішній день для надавачів вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги не враховано надбавку до заробітної плати за надання статусу гірських в розмірі 25 відсотків.

З 1 квітня 2021 року, КНП «Верховинська багатопрофільна лікарня» по Програмі медичних гарантій, згідно укладеного договору з НСЗУ, отримує оплату по п’яти пакетах медичних послуг, що становить в місяць біля 1633,0 тис.грн. На даний час фонд заробітної плати в КНП «Верховинська багатопрофільна лікарня» для 226 штатних одиниці на місяць складає  2413,137 тис. грн.  Протягом минулого року і за перший квартал цього року різниця в недофінансуванні покривалася за рахунок пакету перехідного фінансового забезпечення НСЗУ. 

Для забезпечення життєдіяльності КНП «Верховинська багатопрофільна лікарня» створені всі умови для надання медичних послуг жителям громади, відремонтовані приміщення відділень, відкрито відділення екстреної (невідкладної) медичної допомоги, установа забезпечена високо кваліфікованими спеціалістами.

 З метою недопущення закриття КНП «Верховинська багатопрофільна лікарня» просимо сприяти та залучити спеціалістів для проведення фінансового аудиту даного закладу щодо надання відповідних рекомендацій та прийняття рішень.

 Щиро дякуємо вам за розуміння і сприяння у вирішенні даного надзвичайно важливого питання для медиків-горян та жителів громади.                                       

 

 

Селищний голова                                                              Василь МИЦКАНЮК

Червень 2021
П В С Ч П С Н
311 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4