Вас вітає чарівна Верховинщина!

Профілактика ГКІ та харчових отруєнь

Гострі кишкові інфекції (ГКІ) — група інфекційних захворювань різної етіології (вірусної, бактеріальної, грибкової, паразитарної), які характеризуються фекально-оральним шляхом передачі і переважним ураженням травного тракту. Найбільшу небезпеку становлять для дітей і осіб похилого віку внаслідок швидкого зневоднення організму.

До гострих кишкових інфекцій відносяться: гастроентероколіти, дизентерія, сальмонельози, холера, черевний тиф та інші. Ці захворювання викликаються різними збудниками і мають ряд клінічних проявів. Джерелом інфекції при всіх цих захворюваннях є хвора людина та носій інфекції. Збудники кишкових інфекцій живуть і розмножуються в кишківнику хворого і виділяються у зовнішнє середовище з випорожненнями і сечею.

Характерною загальною рисою цих інфекцій є наявність бацилоносійства, тобто здатність збудника жити і розмножуватись в кишковику людини, не викликаючи ознак захворювання. Бацилоносії мають велике значення в розповсюдженні інфекційних хвороб, оскільки вони здатні виділяти збудників в великій кількості, при цьому виявити бацилоносіїв можливо лише при бактеріологічному обстеженні,яке проводиться також при профілактичному медичному огляді.

Харчове отруєння — це розлад травлення, спричинене вживанням неякісних,, отруйних або токсичних продуктів харчування і напоїв.

Основні симптоми харчового отруєння та ГКІ схожі: нудота і блювота, діарея, слабкість і нездужання, болі в шлунку, озноб,підвищення температури.

За перших симптомів негайно звертайтеся до лікаря!

Для профілактики гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь необхідно:

  • дотримуватися правил особистої гігієни;
  •  ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні;
  •  мити та тримати у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі;
  •  користуватися індивідуальним посудом;
  • запобігати проникненню комах та тварин до приміщень, де
  • відбувається приготування їжі та зберігаються харчові продукти;
  •  регулярно мити та обдавати окропом дитячий посуд та іграшки;
  •  окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м'ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо);
  •  для обробки сирих продуктів використовувати окремі кухонні прилади(ножі, обробні дошки тощо);
  •  добре прожарювати або проварювати продукти, особливо мясо,птицю, яйця і рибу;
  •  дотримуватись відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів (не залишати приготовлені харчові продукти при кімнатній температурі більше, ніж на 2 години);
  •  використовувати безпечну воду, не пити воду з неперевірених джерел;
  •  вживати бутильовану воду, у разі неможливості придбання бутильованої води використовувати охолоджену кип’ячену воду;
  •  використовувати харчові продукти, оброблені з метою підвищення їх безпеки, наприклад, пастеризоване молоко;
  •  мити та обдавати окропом фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді;
  •  не вживати продукти з вичерпаним терміном придатності, використовувати для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти;
  •  при транспортуванні і зберіганні харчових продуктів використовувати чисту упаковку (поліетилен, контейнери для харчових продуктів тощо);
  •  не купувати харчові продукти у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі;
  •  не давати маленьким дітям некипячене розливне молоко, сирі яйця тощо;
  •  не купатися в непроточних водоймах, у місцях несанкціонованих пляжів, уникати заковтування води під час купання;
  •  уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання.

Додержання простих гігієнічних правил, особливо влітку, активна допомога лікарям у виявленні хворих, своєчасне проведення протиепідемічних заходів допоможе знизити рівень захворюваності !!
 

Серпень 2022
П В С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4