Вас вітає чарівна Верховинщина!

15 травня- Всесвітній день пам’яті померлих від СНІДу

Щорічно в третю неділю травня відзначаємо Всесвітній день пам’яті померлих від СНІДу. Вперше цей день було відзначено у Сан-Франциско (США) в 1983 році.

Метою Дня пам’яті є не тільки вшанування померлих, але і привернення уваги суспільства до проблем розповсюдження епідемії, дискримінації та порушення прав ВІЛ-інфікованих.

Незважаючи на те, що достеменно відомо про шляхи зараження цією недугою, на сьогодні Україна займає перше місце в Європі за кількістю захворювань. Згідно статистики, щодня в нашій країні від СНІДУ вмирає 8 чоловік. Експерти відзначають, що навіть всупереч серйозній міжнародній підтримці епідемію зупинити не вдається.

СНІД – одна з найскладніших проблем людства. Сьогодні поширення ВІЛ – інфекції має характер пандемії. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) кількість людей, які живуть з ВІЛ/СНІД – понад 40 млн.! Більше 20 млн. людей померли через СНІД ! Більшість ВІЛ-інфікованих в Україні – це молодь віком 15-29 років. В Косівському районі на обліку в кабінеті « Довіри» знаходиться 27 ВІЛ інфікованих, із них 10 чоловіків, 16 жінок та 1 дитини віком 12 років.    

Уже давно відомо, що інфікування ВІЛ не є ризиком, характерним для якихось певних категорій населення, як вважалося спочатку. Хвороба не обирає, тому найпершим завданням у подоланні епідемії залишається запобігання та профілактика.   

Саме в цей день всі небайдужі жителі нашої планети прикріплюють до одягу червону стрічку, як символ солідарності з ВІЛ-позитивними і пацієнтами, яких вразив СНІД. На сьогодні жодна молода людина не має морального права стояти осторонь і не докладати зусиль для подолання ВІЛ/СНІДу в нашій державі, нашому місті і районі зокрема. Адже молодь, це така потужна сила, яка здатна здолати всі перешкоди і знайти шляхи вирішення даної проблеми. Крім того, розумна людина не порушує права інших, не дискримінує тих, хто живе із ВІЛом.

Варто завжди пам’ятати, що кожна людина має право вибирати свій стиль життя та спосіб поведінки. Але краще, якщо цей вибір буде зроблений усвідомлено і на підставі правильної і повної інформації. Про безпеку варто думати до здійснення якого-небудь вчинку, адже що ціна навіть однієї помилки іноді буває занадто висока. Тому студенти медичного коледжу щороку є активними учасниками різноманітних акцій, заходів санітарно-просвітницького характеру щодо профілактики ВІЛ-СНІДу серед молоді нашого міста. Саме ця робота сприяє вибору здорового способу життя, загальнолюдських цінностей, розуміння того, що
 Життя- це краса,
 Життя – це мрія,
 Життя – це багатство,
 Життя – це таємниця і це боротьба.
 Я бажаю, щоб для кожної молодої люди кредом життя стала істина: це твоє життя, борись за нього.

 

Лікар –епідеміолог

Косівсько-Верховинського 

міжрайонного відділу

ДУ «ІФЩЦКПХМОЗ»

Галина ЮРНЮК

Травень 2022
П В С Ч П С Н
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5