Вас вітає чарівна Верховинщина!

ПРОФІЛАКТИКА ВОДНО-НІТРАТНОЇ МЕТГЕМОГЛОБІНЕМІЇ

Водно-нітратна метгемоглобінемія спричинена токсичною дією
нітратів, яка полягає у кисневому голодуванні тканин (гіпоксії), що
розвивається внаслідок порушення транспортування кисню кров’ю, а також
у пригніченні активності ферментних систем, що беруть участь у процесах
тканинного дихання. Нітратна інтоксикація пов’язана з утворенням високого
рівня метгемоглобіну в крові та розвитком ціанозу. Групи підвищеного
ризику становлять діти до 3-х років, а особливо немовлята, віком до 1 року,
яких вигодовують сумішами, приготовленими на воді з концентрацією
нітратів понад 50 мг/дм³. Характеризується синюшністю навколо рота,рук і
стоп, головним болем і задишкою.

Спеціалістами Косівсько-Верховинського міжрайонного відділу
щоквартально проводиться дослідження води з індивідуальних колодязів з
метою попередження виникнення водно-нітратної метгемоглобінемії у
дітей.Всі досліджувані проби води відповідали ДСанПіН 2.2.4.-171-10
«Гігієнічні вимоги для води питної призначеної для споживання людиною »

З метою профілактики захворювання на метгемоглобінемію та з метою
запобігання отруєнь нітратами необхідно дотримуватись наступних
рекомендацій:

- Дотримуватись водоохоронного режиму в межах 50 м. навкруги
колодязів.

- Двічі на рік, у весняний і осінній періоди, необхідно проводити

профілактичну дезінфекцію води у колодязі з наступним лабораторним

контролем ефективності проведеного заходу.

- Використовувати якісну воду перевірену в лабораторії.

- Не готувати дитячі суміші з використанням колодязної води, якщо не

впевнені в її якості.

- Рекомендується вживання фасованої та бутильованої води ,особливо

дітям до 3х років.

- При перших клінічних проявах отруєння у дітей (проносах, розладах

серцево-судинної системи, синюшності шкіряних покровів) слід

негайно звертатися за кваліфікованою медичною допомогою.

- В сільському господарстві використовувати отрутохімікати та

пестициди з дотриманням санітарних норм та правил.

Звертаємо увагу батьків, які  користуються для приготування їжі дітям до 3-
х років водою з громадських чи індивідуальних колодязів, на те, що вони 
повинні  володіли інформацією,щодо якості води з метою недопущення
отруєння дітей. Для проведення цих досліджень можна звернутись до
Косівсько-Верховинського відділу ДУ «ІФОЦКПХМОЗ»

Квітень 2022
П В С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1