Вас вітає чарівна Верховинщина!

Чому варто використовувати йодовану сіль і в чому її користь

Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області в 2022 році розпочало
роботу з проведення опитування батьків учнів 1-4 класів по територіальних громадах області з
метою визначення харчових потреб та харчових звичок.

Згідно проведеного аналізу лише 50 % батьків учнів 1-4 класів, які взяли участь у опитуванні, для приготування страв використовують йодовану сіль.

На жаль, не всі батьки розуміють важливість використання йодованої солі
для приготування їжі.

Івано-Франківська область є йододефіцитним регіоном України, тобто в
навколишньому середовищі (грунт, вода, харчові продукти) вміст йоду
знижений. Добова потреба йоду для дорослих – 150 мкг, для дітей 100 мкг, для
вагітних жінок та годуючих мам -200 мкг.

В зв’язку з цим велика частина населення страждає захворюваннями
щитоподібної залози.

Наслідки нестачі йоду в організмі:
- відчуття постійної втоми, слабкість, депресія;
- збільшення щитоподібної залози (зоб);
- затримка росту у дітей;
- затримка інтелектуального розвитку у дітей;
- зниження розумової активності у дорослих;
- порушення обмінних процесів;
- загроза переривання вагітності;
- рак щитовидної залози;
- погіршення пам’яті, слуху;
- підвищення холестерину;
- сухість шкіри, втрата її еластичності;

- порушення роботи кишківника;
- відчуття холоду;
- різке зниження чи підвищення маси тіла;
- набряки;
- випадіння волосся тощо.

Найпростішою профілактикою дефіциту йоду в організмі є споживання
йодованої солі, насиченої цим мікроелементом. Щоби знизити ризики
йододефіциту, для приготування щоденних страв замініть звичайну сіль на
йодовану.


Згідно постанови КМУ №305 від 24.03.2021 року, для приготування їжі в
закладах освіти повинна використовуватись лише йодована сіль.

В домашніх умовах також радимо замінити звичайну сіль на йодовану.

Як правильно зберігати йодовану сіль.

Оскільки йод здатен випаровуватися з солі, йодовану сіль потрібно
зберігати в закритих ємностях та використати з моменту виготовлення протягом
9 місяців. При приготуванні гарячих страв відбувається втрата від 20 до 50%
йоду. Тому в страви йодовану сіль бажано додавати наприкінці технологічного
процесу приготування. Але того йоду, що залишився, буде досить, щоб
задовольнити потребу організму в цьому мікроелементі.

 Альтернативою йодованої солі є морська риба, морські водорості, інші
морепродукти, або лікарські препарати йоду. Недоліком їх є більша в
порівнянні з сіллю вартість і необхідність пам’ятати про щоденний прийом
таблетки або капсули.

Цікаво: В одному грамі морської солі міститься тільки близько 1 мкг
йоду, а в йодованій – 40 мкг. Однак у продажі також є йодована морська сіль.
Ця сіль поєднує особливості смаку морської солі і корисність йодованої.

Квітень 2022
П В С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1