Вас вітає чарівна Верховинщина!

Інформація

В умовах виникнення повені, паводків можливі підтоплення жилих помешкань, сільськогосподарських угідь, гноєсховищ, сміттєзвалищ, очисних споруд та інших потенційно небезпечних  або епідемічно значимих об’єктів (джерела водопостачання, колодязі, місця відпочинку тощо). У зв’язку з цим зростає ризик виникнення інфекційних захворювань, харчових отруєнь, можливі групові випадки та спалахи гострих кишкових інфекцій. Щоб вберегтися від небезпечних наслідків рекомендуємо дотримуватись наступних правил. 

      Не використовуйте для питних потреб воду з відкритих водойм, а також підтоплених або невідомих криниць, каптажів, інших джерел, які можуть бути забруднені хвороботворними мікроорганізмами, зокрема збудниками туберкульозу, лептоспірозу, черевного тифу, сибірки, вірусних гепатитів, яйцями та личинками гельмінтів, цистами лямблій, дизентерійних амеб та іншого.

       Не слід вживати продукти, консервацію, які були підтоплені водою під час повені, забруднені, з пошкодженою упаковкою тощо.

       Для харчування використовуйте тільки продукти гарантованої якості. Обов’язково дотримуйтесь технології обробки та температурних режимів приготування страв. Ретельно промийте продукти питною водою, а при споживанні дітьми – обдайте окропом. Використовуватитількикип’ячену воду для споживання та використання.

Дотримуйтесь правил особистої гігієни та слідкуйте щоб їх дотримувались діти.

 

Після сходу води з ґрунту необхідно: 

провести рекультивацію земель (очистити поверхню ґрунту від сторонніх предметів (гілля, сміття тощо), перекопати городи і присадибні ділянки на глибину 20-25 см;

індивідуальні вигреби та вбиральні (туалети) у разі переповнення водою спорожнити за допомогою асенізаційної машини та продезінфікувати хлорним вапном або іншим дезінфекційним засобом призначеним для цього;

колодязі звільнити від нанесеного бруду, очистити, спорожнити та продезінфікувати в них воду за допомогою хлоровміснихпрепаратів;

провести дератизацію в місцях можливого скупчення гризунів;

підвали, жилі приміщення розчистити, просушити та обробити дезінфекційними та протигрибковими засобами. Домашній посуд продезінфікувати. Подвір’я очистити від нанесеного бруду.

 

У разі появи ознак інфекційних захворювань (підвищення температури тіла, лихоманка, запаморочення, головний біль, болі у животі, нудота, пронос, нежить, кашель, пожовтіння шкіри, слизових оболонок очей, висипи на тілі, поява гнійників і т.д.) терміново звертайтесь за медичною допомогою, не займайтесь самолікуванням.

Пам'ятайте, що зберегти здоров'я Вам допоможуть прості, але дієві гігієнічні заходи!

Щодо водопостачання

населених пунктів

 

На виконання плану моніторингових досліджень на  2020 р. погоджених головою Івано- Франківської ОДА  протягом   1 півріччя    2020р. Косівською міжрайонною філією  ДУІ»ФОЛЦМОЗУ»  були проведені  моніторингові дослідження питної води з Косівського та Верховинського центральних водопроводів.

По Косівському центральному водопроводу на мікробіологічні дослідження було відібрано  12 проб води ,нестандартних -0, на санітарно-хімічні дослідження відібрано -  12 проб води,нестандартних-0.

По Верховинському центральному водопроводу на мікробіологічні дослідження відібрано - 12 проб води,нестандартних-0 ,на санітарно-хімічні показники  відібрано теж – 12  проб води,нестандартних-0.

Відібрано 2 – проби води на паразитологічні дослідження , нестандартних-0.

Крім того проводився моніторинговий контроль питної води з каптажного джерела смт.Верховина  вул..Жаб»ївська.

Відібрано 2 – проби води на  мікробіологічні  дослідження , нестандартних-0., та 2 – проби води на санітарно – хімічні дослідження,нестандартних-0.

 

\

 

Щодо водопостачання населення при надзвичайних ситуаціях

 

 

    Найбільш поширеним джерелом питного водопостачання в сільських населених пунктах, часто в містах у будинках індивідуального користування, є шахтні колодязі. Потрібно пам’ятати, що вода може бути одним із факторів передачі небезпечних інфекційних хвороб, в першу чергу кишкових, а також хвороб, спільних для людей і тварин, які передаються мишовидними гризунами – туляремії, лептоспірозу та інших. Тому важливо регулярно дбати про якість води шахтних колодязів.    

       Ми всі із нетерпінням чекаємо теплої літньої погоди та сезону відпусток. Але досвід попередніх років навчив нас  - у цей час ще й бути готовими до можливих літніх повеней, підтоплення криниць, необ­хідності знезараження води в них. Таке знезараження є необхідним, щоб попередити виникнення харчових отруєнь та гострих кишкових інфек­ційних захворювань, пов’язаних із водним фактором передачі збудника інфекції.

    Знезараження питної води у криницях створює надійний бар'єр на шляху передачі збудників інфекційних хвороб водним шляхом, чим забезпечується епідемічна безпека при споживанні води. Знезараження води та санацію колодязів проводять із застосуванням дезінфекційних засобів, дозволених Міністерством охорони здоров’я до використання на території України. Всі роботи з дезінфекційними засобами необхідно проводити з дотримання запобіжних заходів, дотримуючись правил з охорони праці та техніки безпеки.

      Дезінфекцію колодязя  з  профілактичною  метою  починають   з
визначення об'єму води в колодязі. Потім повністю відкачують воду,
 проводять  чистку  дна  від  мулу,  бруду,  сміття   та
випадкових предметів та  ремонтують  колодязь.

Стінки колодязя чистять механічним способом
від забруднень та обростання і у разі необхідності ремонтують.
Вибраний з колодязя бруд та мул поміщають у яму на відстані не
менше 20 м від колодязя на глибину 0,5 м, заливають 10% розчином
хлорного вапна чи 5% розчином гіпохлориту кальцію та закопують.
Для остаточної дезінфекції поверхню стінок колодязя зрошують
з гідропульта 5% розчином хлорного вапна чи 3% розчином кальцію
гіпохлориту з розрахунку 0,5 куб.дм на 1 кв.м площі стінок
колодязя. Потім чекають, доки колодязь наповниться водою до
звичайного рівня, після чого дезінфікують підводну його частину
об'ємним способом із розрахунку 100 - 150 мг активного хлору на
1 л води в колодязі протягом 6 - 8 год. Після закінчення цього
часу беруть пробу води із колодязя та перевіряють її на вміст
залишкового хлору або перевіряють пробу на запах. Якщо запах хлору
відсутній, додають 1/4 чи 1/3 частину від початкової кількості
препарату і залишають ще на 3 - 4 год. Після цього відбирають
пробу води і направляють її до лабораторного закладу для проведеннлабораторних досліджень.
Косівська міжрайонна філія ДУ«ІФОЛЦМОЗУ» проводить відповідні роботи по дезінфекції та лабораторних досліджень винятково по епідемічних показаннях в випадку інфекційних захворювань пов’язаних з водним шляхом передачі збудника та надзвичайних ситуацій.
Дезінфекція та лабораторні дослідження для населення та установ, організацій всіх форм власності з профілактичною метою проводиться згідно прейскуранта цін затвердженого в порядку встановленого законодавством України.

Лютий 2022
П В С Ч П С Н
311 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 1 2 3 4 5 6