Вас вітає чарівна Верховинщина!

Правила добросусідства при користуванні земельною ділянкою»

Статтю на тему: «Правила добросусідства при користуванні земельною ділянкою» підготувала начальник відділу «Верховинське бюро правової допомоги» Ірина Кікінчук

 

Питання добросусідства зараз дуже актуальні та запитувані. Всі ми добре знаємо свої права та дуже часто забуваємо про обов’язки. Право власності на земельну ділянку полягає у праві володіння, користування та розпорядження нею. Та варто зрозуміти, що використання землі, повинно відбуватися так, щоб власникам сусідніх земельних ділянок і землекористувачам заподіювалася якомога менша шкода.

Стаття 103 Земельного кодексу України вказує, що власники та землекористувачі земельних ділянок повинні обирати такі способи використання земельних ділянок відповідно до їх цільового призначення, при яких власникам, землекористувачам сусідніх земельних ділянок завдається найменше незручностей.

Способи, які заважають використовувати сусідам земельні ділянки за цільовим призначенням суперечать нормам добросусідства. Відповідно до Земельного Кодексу України, це називається неприпустимий вплив. Власники сусідніх земельних ділянок повинні використовувати свою земельну ділянку так, щоб завдати якомога менше шкоди своїм сусідам. Мається на увазі використовувати земельну ділянку відповідно до її цільового призначення і водночас не створювати власникам сусідніх земельних ділянок незручності. Тобто, це може бути затінення чи задимлення.

Відповідно до ч.3 ст. 103 Земельного кодексу України, власники та землекористувачі сусідніх земельних ділянок зобов'язані співпрацювати при вчиненні дій, спрямованих на забезпечення прав на землю кожного з них. А також співпрацювати щодо раціональної організації територій, дотримання сівозмін, встановлення та зберігання межових знаків. Тобто, під час використання земельних ділянок, сусідам необхідно не посягати на чужу землю, без дозволу не переходити межу між власною та сусідньою ділянками, підтримувати в належному стані встановлені межові знаки.

На земельних ділянках можна здійснювати будь яку діяльність, яка не суперечить законодавству і не порушує права на землю, інших. Також важливо пам’ятати про принцип співпраці, що стосується покращення загальних якісних характеристик землі.

Спори щодо дотримання правил добросусідства вважаються земельними спорами, відповідно до Земельним кодексом України. Так, відповідно до статті 158 Земельного кодексу України органи місцевого самоврядування вирішують земельні спори, що стосуються додержання громадянами правил добросусідства.

Тобто, якщо сусіди в добровільному порядку не дотримуються правил добросусідства, необхідно спочатку спробувати вирішити дане питання в досудовому порядку. Подати заяву до органів місцевого самоврядування аби примусити їх виконувати зазначені вимоги. Необхідно зібрати докази (акт перевірки, експертний висновок), забезпечити участь зацікавлених осіб, можна посприяти розгляду спору на місці. Варто звернути увагу, що всі учасники повинні бути повідомлені, завчасно про час і місце розгляду спору. За наслідками розгляду заяви, орган місцевого самоврядування приймає рішення, в якому зазначає порядок його виконання.

В разі не згоди з рішенням органу місцевого самоврядування, таке рішення можна оскаржити у судовому порядку. Для звернення до суду, необхідно зафіксувати порушення земельного права. Потрібно зібрати всі необхідні докази. Це можуть будуть акти перевірок, показання свідків, висновки експертів. Документи, які посвідчують право власності або право користування земельною ділянкою, докази і позовна заява подаються до суду за місцезнаходженням земельної ділянки.

В разі необхідності правової допомоги, ви можете звернутися до відділу «Верховинське бюро правової допомоги» за адресою: смт. Верховина, вул. І. Франка, 23.

Січень 2022
П В С Ч П С Н
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6