Вас вітає чарівна Верховинщина!

Маленьке диво - Писанка!

Писанка -це неповторний витвір народного мистецтва - символ Всесвіту, символ весняного відродження природи, зародження життя, продовження роду, символ сонця, тепла і вічності...
Писанка "диво" створене талановитими руками майстринь чи розписана власноруч, несе щастя достаток, благополуччя, захищає свого власника від сил зла.
Її дарували на знак перемир'я, побажання здоров'я, краси, сили, врожаю, застосовували, як запобігання від стихійного лиха.
Писанка має магічну добру силу-вона несе щастя, достаток та успіх!
21 квітня 2021 року на передодні великодніх свят у відділі освіти, молоді та спорту Верховинської селищної ради був організований майстер-клас з писанкарства консультантом центру професійної підготовки педагогічних працівників Оксаною Рибчук.
Своїми вміннями розписувати писанки, поділилася талановита майстриня Марія Дроняк.
Завдяки цінним порадам майстрині , працівники відділу та профільний заступник Оксана Чубатько змогли долучитися до цієї старовинної "гуцульської магії" та власноруч виготовили унікальні писанки до Великодня!
Пані Марія та Оксана пояснили принцип написання писанок, розкрили особливості розпису великоднього яйця.
Усім присутнім майстер – класу були представлені різноманітні зразки для розпису писанок і кожен обирав собі його індивідуально. Спостерігаючи за процесом варто зазначити, що навіть ті, хто вперше взяв писачок до рук надзвичайно вміло та майстерно ним оперували. Навколо панувала тиша і кожен з присутніх малював свою писанку, вкладаючи не тільки фантазію але й душу.
Написання писанки займає багато часу, але по його закінченні виходить прекрасний витвір мистецтва.
Майстер – клас приніс багато позитивних емоцій, збагатив загальний розвиток кожного з присутніх, а також об'єднало новостворений колектив та збагатив як духовно так і емоційно. Такі заняття дають реальну можливість доторкнутися до культури, символіки українських свят, яка має прадавнє коріння, зберігається в наш час і продовжуватиметься й надалі.
Адже писанка зроблена власними руками,- найпотужніший оберіг!
За традицією розпочинали писати писанки з другої половини Великоднього посту.Вірили, що саме в цей період часу, смирення людського та тримання посту, писанка вийде найгарнішою!
У народі кажуть: “Світ існує доти, поки живе писанка”. Тож давайте продовжувати тисячолітні традиції наших предків і не забувати, наскільки багатою є гуцульська культура!


https://www.facebook.com/verkhovyna.selushna.rada/posts/267206691795414

Квітень 2021
П В С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2