Вас вітає чарівна Верховинщина!

Державна допомагає сільськогосподарським товаровиробникам

Сільське господарство відіграє важливу роль у соціально-економічному розвитку країни та громади, однак державна аграрна політика, на превеликий жаль, не сприяла розвитку індивідуального фермерського господарства та й активних форм його поступу вперед у цілому.

У зв’язку з низькими закупівельними цінами на сільськогосподарську продукцію  індивідуальні товаровиробники зменшують поголів’я худоби, а чимало молодих людей, які б могли продовжити газдівку своїх батьків, виїжджають за кордон. Полонинське господарство занепадає. Відкрити міні-підприємства з переробки молока, виготовлення екологічної чистої молочної продукції – сиру, вурди, бринзи – фермери та індивідуальні товаровиробники практично не мають змоги. Не вистачає коштів на закупівлю обладнання, відкриття сімейних молочних ферм, досить високі кредитні ставки о – о ось чи не головні чинники, які гальмують рух уперед у сільськогосподарському товаровиробництві.

Держава усвідомила необхідність підставити плече аграрному сектору економіки і почала сприяти розвитку сільського господарства, розвитку агропромислового комплексу у 2021 році. Державні програми на 2021 рік передбачають фінансову підтримку АПК шляхом здешевлення кредитів, часткову компенсацію вартості сільськогосподарської техніки, фінансову підтримку розвитку фермерських господарств, державну підтримку розвитку тваринництва та переробки сільськогосподарської продукції, спеціальну бюджетну дотацію за приріст поголів’я корів власного відтворення

У 2021 році в державному бюджеті передбачено кошти на підтримку зареєстрованих фермерських господарств, які утримують п’ять і більше корів, а також десять і більше овець, кіз та/чи мають пасіку. Зокрема:

     – на кожну корову державна підтримка становить 5 тис гривень, новоствореним фермерським господарствам (до 3-х років);  дотація на 1 га землі становить 5 тис. грн. ( до 100 тис грн)

– на кожну вівцю, козу –  1 тис. грн на 1 голову

     Передбачено відшкодування ЄСВ для сімейних фермерських господарств: перший рік –  90 %, другий рік – 80%, третій рік – 70%  і т.д.

Впроваджується державна підтримка молодим фермерам віком до 35 років: фінансова підтримка заходів в АПК шляхом здешевлення кредитів (1,5 облікової ставки НБУ) на покупку сільськогосподарської техніки; фінансова підтримка розвитку садівництва, виноградництва, (придбання садівного матеріалу  –  компенсація 80% вартості; нове будівництво та реконструкція цехів, холодильників – до 50% вартості;

Відшкодування вартості закуплених племінних тварин  – до 80 % вартості (без ПДВ) але не більше ніж:

–  50400 на одну голову племінної телиці, корови;

– 17600 грн. за одну голову племінної вівцематки, барана, ярки, кізочки, цапка;

– 16000 грн. за одну голову племінної свинки;

– 160 грн. за одну бджолину матку;

– 800 грн. за один бджолиний пакет.

Отже, варто працювати на своїй землі, розвивати власне сільськогосподарське виробництво у нашому високогірному районі, отримувати допомогу з державного бюджету на програми розвитку і мати достатній заробіток вдома. Тим більше що  продукція, вироблена в горах, на на соковитих луках-полонинах  – якісна, екологічно чиста і користується великим попитом не тільки у туристів,  які до нас приїжджають на відпочинок, але й в Україні в цілому.

 У 2020 році ми отримали географічне зазначення гуцульської коров’ячої бринзи – це початок намірів фермерів-гуцулів, що також дасть добрий поштовх подальшому розвитку фермерських господарств у цілому, виробництва й збуту екологічно чистої продукції на українських та європейських ринках. Держава допомагає, виділяє величезні кошти на допомогу сільгоспвиробникам. Отож – сміливіше і вперед. Хто має в користуванні не менше 2 га землі – реєструйте фермерські господарства, особисті фермерські господарства, отримуйде державну допомогу і працюйте на своє благо і благо Гуцульського краю.

Двері Верховинської селищної ради завжди для вас відкриті. Для поради, консультації звертайтеся у селищну раду:  заступниця селищного голови Марія Маківничук (моб. тел 0968378101); начальник відділу соціально-економічного розвитку, туризму, інвестицій, сільського господарства та міжнародної співпраці Василь Нагірняк (моб. тел. 0985888990).

Як бачимо, держава врахувала  сучасні реалії і побажання виробників, запропонувавши нові програми, які створюватимуть позитивний ефект для розвитку економіки у всіх регіонах України, в тому числі і в нашому Верховинському районі.

 

Марія Маківничук,

заступниця селищного голови

Квітень 2021
П В С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2