Вас вітає чарівна Верховинщина!

Уповноважений про штрафи за порушення мовного Закону

Відсьогодні відповідно до змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення Уповноважений із захисту державної мови зможе штрафувати  посадових осіб органів державної влади та місцевого самоврядування, керівників та працівників підприємств, установ та організацій усіх форм власності, інших фізичних осіб, які порушуватимуть Закон України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”. Про це в ефірі телемарафону “Єдині новини” зазначив Тарас Кремінь.  

“Якщо ми говоримо про санкції, то одна з них - це попередження з вимогою усунути порушення. І тільки тоді, коли вимога усунути порушення не буде реалізована, представник Уповноваженого складатиме протокол і на порушника буде накладатися штраф. Це процедура не одного дня. Але я дуже сподіваюсь, якщо порушники і будуть, то це - одиничні випадки. Бо штраф - це не про гроші, це про репутаційні, іміджеві втрати”, - наголосив Тарас Кремінь. 

За словами Уповноваженого, для фіксації таких порушень важливо мати відповідні аудіо- та відеопідтвердження. 

“Сплачуватися такі штрафи будуть до місцевих бюджетів. Питання сплати, відповідно до Закону, покладено на органи виконавчої служби Міністерства юстиції. Сподіваюсь, що мова не стане предметом дискусій. І всі, хто до цього мали порушення - інтернет-представництва, представники різних сфер (транспорту, освіти того), місцеві чиновники та депутати різних рівнів, сьогодні свідомі того, що українська - це наш маркер ідентичності, основа основ нашої національної безпеки”, - зазначив Тарас Кремінь.  

Нагадаємо, що розмір штрафу становитиме від 3400 до 8500 грн. За повторне порушення штраф від 8500 до 11900 грн.

Говорячи про новий етап імплементації мовного Закону, Уповноважений зазначив, що сьогодні історичний день з різних позицій. 

“Передусім нагадаю, що 16 липня 1990 року Верховною Радою проголосовано Декларацію про державний суверенітет України. 16 липня 2019 року набув чинності Закон “Про забезпечення функціонування української мови як державної”. А сьогодні, 16 липня 2022 року, набула чинності 27 стаття мовного Закону, яка визначає обов’язковість застосування української мови в користувацьких інтерфейсах, на інтернет сторінках різних фізичних та юридичних осіб, в тому числі, органів державної влади та місцевого самоврядування. 

Ми можемо констатувати: української стало справді більше! Шалений попит на курси з вивчення мови, законні вимоги громадян отримувати інформацію та послуги державною, позитивні соціологічні дослідження - запорука консолідації суспільства. Ми знаємо: українська - мова Героїв!”, - сказав Тарас Кремінь. 

Серпень 2022
П В С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4