Вас вітає чарівна Верховинщина!

ВОДНО-НІТРАТНА МЕТГЕМОГЛОБІНЕМІЯ

Водно-нітратна метгемоглобінемія спричинена токсичною дією нітратів на організм, яка полягає у кисневому голодуванні тканин (гіпоксії), що розвивається внаслідок порушення транспортування кисню кров’ю, а також у пригніченні активності ферментних систем, що беруть участь у процесах тканинного дихання. Нітратна інтоксикація пов’язана з утворенням високого рівня метгемоглобіну в крові та розвитком ціанозу. Групи підвищеного ризику становлять діти до 3-х років, а особливо немовлята, віком до 1 року, яких вигодовують сумішами, приготовленими на воді з концентрацією нітратів понад 50 мг/дм³,люди похилого віку,хворі на анемію та серцево-судинні захворювання. Характеризується синюшністю навколо рота,рук і стоп, головним болем і задишкою.

Спеціалістами Косівсько-Верховинського міжрайонного відділу протягом ІІ кварталу проводено дослідження 84 проб питної води з індивідуальних колодязів по Косівському районі та 108 проб води питної з індивідуальних колодязів по Верховинському районі на вміст нітратів.

Всі досліджувані 192 проби води відповідали Д Сан ПіН 2.2.4.-171-10 «Гігієнічні вимоги для води питної призначеної для споживання людиною ».

З метою профілактики захворювання на метгемоглобінемію та з метою запобігання отруєнь нітратами необхідно дотримуватись наступних рекомендацій:
*Дотримуватись водоохоронного режиму в межах 50 м. навкруги колодязів.
*Двічі на рік, у весняний і осінній періоди, необхідно проводити профілактичну дезінфекцію води у колодязі з наступним лабораторним контролем ефективності проведеного заходу.
*Використовувати якісну воду перевірену в лабораторії.
*Не готувати дитячі суміші з використанням колодязної води, якщо не впевнені в її якості.
*Рекомендується вживання фасованої та бутильованої води, особливо дітям до 3х років.
*При перших клінічних проявах отруєння у дітей (проносах, розладах серцево-судинної системи, синюшності шкіряних покровів) слід негайно звертатися за кваліфікованою медичною допомогою.
*В сільському господарстві використовувати отрутохімікати та пестициди з дотриманням санітарних норм та правил.

Звертаємо увагу батьків, які користуються для приготування їжі дітям до 3-х років водою з громадських чи індивідуальних колодязів, на те, що вони повинні володіли інформацією,щодо якості води з метою недопущення отруєння дітей. Для проведення цих досліджень можна звернутись в санітарно-гігієнічну лабораторію Косівсько-Верховинського відділу ДУ «ІФ ОЦКПХМОЗ України»(м.Косів,вул.Шевченка,1А)

Пам’ятайте про вплив нітратів та будьте уважні до свого здоров’я.

Завідувач відділу епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики неінфекційних захворювань Анастасія ХОДАН
 

Червень 2022
П В С Ч П С Н
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3