Вас вітає чарівна Верховинщина!

Стратегії інтеграції внутрішньо переміщених осіб у рамках проєкту «Прикарпаття обіймає»

Сьогодні під керівництвом заступниці голови обласної державної адміністрації Людмили Сірко та керівника апарату ОДА  Ярослава Дем’янчука відбулося засідання робочої групи з розроблення комплексного плану заходів Стратегії інтеграції внутрішньо переміщених осіб на період до 2024 року в рамках проєкту під назвою «Прикарпаття обіймає».

«На сьогоднішній день на Прикарпатті проживають більш, ніж 144 тисячі внутрішньо переміщених осіб. Багато з них довгий час перебуватимуть у нашому регіоні. У приміщеннях закладів освіти зараз розмістили 5600 переселенців. Нашим першочерговим завданням є переселити цих людей  у  зручно влаштовані місця проживання. Ці об’єкти мають бути не задіяні до освітнього процесу. Левова частка біженців проживають й у приватному секторі. Важливо є й те, що діти переселенців мають бути залучені до навчального процесу. Працевлаштування внутрішньо переміщених осіб – є також важливим завданням для Івано-Франківщини. Люди, які приїхали до нас мають працювати та заробляти необхідні для життя кошти. Ми працюємо над тим, щоб створювати для них  необхідні робочі місця», -  розповіла Людмила Сірко.

Посадовиця зазначила,   що кожен із департаментів, управлінь та відділів ОДА надаватиме дієві пропозиції щодо розробки плану заходів Стратегії інтеграції внутрішньо переміщених осіб на період до 2024 року, в рамках проєкту під назвою «Прикарпаття обіймає».

Цей проєкт розробляється, враховуючи розпорядження Кабінету міністрів України від 28 жовтня 2021 р. № 1364-р «Про схвалення Стратегії інтеграції внутрішньо переміщених осіб та впровадження середньострокових рішень щодо внутрішнього переміщення на період до 2024 року». Наголошували й на важливості внесення змін до регіональних програм, враховуючи теперішній воєнний стан та прийняття цих  програм у територіальних громадах області.

«Питання інтеграції внутрішньо переміщених осіб на сьогодні є дуже актуальним. Країна перебуває у стадії  війни, через, що багато родин покинули свої домівки та шукають прихистку. Саме тому це питання є одним із пріоритетних напрямків соціальної політики. Ці проблемні питання потрібно вирішувати органам державної влади,  місцевого самоврядування.  Ми, завдяки саме цій стратегії, працюватимемо на цим», - зауважив Ярослав Дем’янчук.

У ході спілкування члени робочої групи обговорили практики інтеграції внутрішньо переміщених осіб, забезпечення  інформування про їх права, можливості надання їм правових консультацій тощо. Йшлося і про проблеми ВПО. Важливим сьогодні є й питання забезпечення переселенців житлом, отримання ними якісних медичних послуг, здобуття освіти та працевлаштування.

Червень 2022
П В С Ч П С Н
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3