Вас вітає чарівна Верховинщина!

7 червня – Всесвітній день безпеки харчових продуктів


Щороку 7 червня відзначається Всесвітній день безпеки харчових продуктів. У грудні 2018 року Генеральна Асамблея ООН своєю резолюцією (A/RES/73/250) проголосила 7 червня Всесвітнім днем безпеки харчових продуктів (World Food Safety Day). День встановлено з метою привернення уваги держав до проблем здорового харчування населення, а також якості вироблених харчових продуктів.

Безпека харчових продуктів має забезпечуватись на шляху «від лану до столу». Адже, при порушенні встановлених норм виробництва, транспортування, зберігання або приготування, харчові продукти можуть нести небезпеку для здоров’я людини.

Україна, на законодавчому рівні, намагається вирішувати питання харчової безпеки, яка визначаються Законом України “Про якість та безпеку харчових продуктів та продовольчої сировини”, “Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів”, редакція вiд 04.04.2018, основні поняття описуються як:
- пріоритетність збереження і зміцнення здоров’я людини та визначення її права на якість та безпеку харчових продуктів і продовольчої сировини;
- створення гарантій безпеки для здоров’я людини під час виготовлення, ввезення, транспортування, зберігання, реалізації, використання, споживання, утилізації або знищення харчових продуктів і продовольчої сировини;
- державний контроль і нагляд за їх виробництвом, переробкою, транспортуванням, зберіганням, реалізацією, використанням, утилізацією або знищенням, ввезенням в Україну;
- встановлення відповідальності виробників, продавців (постачальників) харчових продуктів, продовольчої сировини і супутніх матеріалів за забезпеченням їх якості те безпеки для здоров’я людини під час виготовлення, транспортування, зберігання та реалізації, а також за реалізацією цієї продукції у разі її невідповідності стандартам, санітарним, ветеринарним та фітосанітарним нормам.

Держава бере на себе зобов’язання забезпечити кожній людині право отримувати безпечні харчові продукти в продажу та безпечні страви і харчові послуги в громадському харчуванні. Відповідальність за безпечність харчових продуктів несе виробник, а ось контроль – на боці держави, в рамках функцій та компетенцій Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

Державний нагляд та контроль здійснює Держпродспоживслужба. Це велика інституція найдосвідченіших фахівців у галузі харчової безпеки, яка має власний план інспекцій, реагує на скарги та інформацію від споживачів та може здійснити конкретні оперативні та ефективні заходи, направлені на забезпечення безпеки харчових продуктів.

Держпродспоживслужба в Івано-Франківській області вітає з святом та просить бути відповідальним за власне здоров’я!
 

Червень 2022
П В С Ч П С Н
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3