Вас вітає чарівна Верховинщина!

Колективи, які носять  звання «народний» та «зразковий»  підтвердили їх своїми блискучими виступами

Колективи, які носять  звання «народний» та «зразковий»  підтвердили їх своїми блискучими виступами на звітному концерті

На базі БК с. Красноїлля відбувся концерт колективів аматорської творчості, які носять звання «народний» та «зразковий».

Відповідно до плану роботи НМЦ КіТ Прикарпаття на перше півріччя 2021 було заплановано підтвердження звань трьом колективам, які підпорядковуються відділу культури Верховинської селищної ради : народному аматорському фольклорному вокально-інструментальному ансамблю «Горицвіт» ОМЦ відділу культури (керівник – Марія Ілійчук), народному аматорському гуцульському театру Гната Хоткевича БК с. Красноїлля (керівник – Володимир Сінітович), зразковому танцювальному колективу «Едельвейс» БК с. Красноїлля (керівник – Марія Морощук), також з дозволу атестаційної комісії  звання підтвердив народний аматорський вокальний ансамбль «Смеріченьки»  ОМЦ відділу культури  (керівник – Марія Кизик).

Оскільки театральне мистецтво вимагає обширних реквізитів та спецзасобів начальник відділу культури Верховинської селищної ради Оксана Коломийчук, за погодженням з атестаційною комісією, прийняла рішення провести  перегляд колективів у БК с. Красноїлля. Атестаційна комісія у складі заступниці голови, директорки НМ КіТ Прикарпаття Світлани Панько, завідувачки відділу нематеріальної культурної спадщини Стефанії Капустинської та завідувача відділу народної аматорської творчості Олександра Заставного,  переглянула представлену програму колективів. Варто відзначити, що на перегляд, керівники підготували визначену кількість творів, які якнайкраще демонструють  жанрове різноманіття та художній рівень колективів. Повний репертуар є набагато ширшим і був представлений у відповідних документах, які також керівники колективів подали на засідання атестаційної комісії.

На обговоренні, члени атестаційної комісії підтвердили, що кожен із представлених колективів відповідає званню «народний» та «зразковий». Відзначили високий художній рівень колективів та звернули увагу на те, що відрізняє саме представлені колективи від інших – гуцульську автентику у музиці, хореографії та театрі. Також атестаційна комісія побажала подальшого процвітання та розвитку кожному аматорському колективу і галузі культури Верховинської селищної ради.

Звітний концерт проходив у відкритій формі, тому після його завершення на адресу керівників та аматорів народної творчості пролунала багато схвальних відгуків начальника відділу культури Верховинської селищної ради Оксани Коломийчук, завідувача та методистів ОМЦ, колег – працівників відділу культури, а також від  депутата Верховинської селищної ради Ярослава Стефурака, старости с. Красноїлля Михайла Дзюбака та вдячних жителів.

Звісно, найкращим відгуком і свідченням роботи для колективів аматорської народної творчості є гучні оплески та любов глядачі  - і всі 4 колективи довели, що високі звання, які вини носять  є заслуженими  і показали готовність лише підвищувати стандарт роботи, незважаючи на виклики часу.

Довідково: Звання ( «народний» -для колективів із дорослим складом  та  «зразковий» - для дитячих колективів) – це почесний титул, який присвоюється постійно діючому аматорському колективу за активну творчу діяльність із збереження, розвитку і пропаганди української культури як в Україні, так і за її межами шляхом підготовки та демонстрації творів відповідного виду мистецтва. Це почесне звання потребує підтвердження  спеціальною комісією кожні  три роки,  яка засвідчує відповідність колективу вищезазначеним критеріям, а також його діяльність протягом  зазначеного періоду  і дає  свою оцінку  після перегляду  установлених  документів та перегляду звітного концерту. Рішення про підтвердження  чи анулювання звання «народний» та «зразковий»  для колективів, які діють в Івано-Франківській області, в тому числі і тих, які  вказані в цій довідці приймає колегія управління культури національностей та релігії ОДА, головою якої є заступниця начальника управління, Заслужена працівниця культури України, Мирослава Корнелюк.

 

Відділ культури

Червень 2021
П В С Ч П С Н
311 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4