Вас вітає чарівна Верховинщина!

Про ринок праці на 2023 рік

Верховинською філією Івано-Франківського обласного центру зайнятості надаються соціальні послуги незайнятому населенню та роботодавцям згідно Закону України "Про загальнообов"язкове державне соціальне страхування України на випадок безробіття" та Закону України "Про зайнятість населення”. 
 
Одним із першочергових завдань є досягнення високого рівня співпраці з роботодавцями, що передбачає розуміння та наполегливу роботу над якісним задоволенням їх потреб. Залученню роботодавців до співпраці передує активна роз'яснювальна робота щодо можливостей задоволення службою зайнятості потреб роботодавців у персоналі та соціальної значимості діяльності служби зайнятості. 
 
У 2022 році скористались послугами Верховинської філії Івано- Франківського обласного центру зайнятості 1073 незайнятих осіб. Рівень безробіття в районі станом на 01.01.2023 року склав 1.20 відсотка до працездатного населення, що на 0,38 відсотка менше порівняно з відповідним періодом 2022  року i 1,19 відсотка менше, ніж було зафіксовано на  01.01.2022року. 
 
Станом на 01 січня 2023 року у філії служби зайнятості перебуває на обліку 217 безробітних громадян, що менше в порівнянні з відповідним періодом минулого року на 69 осіб.. 
 
Протягом січня-грудня 2022 року потребу у працівниках подали 171 роботодавець. Серед безробітних, що перебувають на обліку, жінки становлять 70 відсотків, молодь у віці до 35 років — 28 відсотки. З повною вищою освітою - 23 відсотки; з базовою вищою та неповною вищою освітою -12 відсотків; з професійно-технічною освітою - 25 відсотків; робітничі професії - 58 відсотків; службовці - 29 відсотки. З професійно-технічною освітою - 25 відсотків; робітничі професії - 58 відсотків; службовці - 29 відсотки. 
 
Чисельність громадян, працевлаштованих торік за направленням служби зайнятості становить 566 осіб, в т.ч. 488 зареєстрованих безробітних, 10 безробітних працевлаштовано на новостворені робочі місця з компенсацією роботодавцю витрат єдиного соціального внеску. 
 
Серед пріоритетних напрямків соціальних послуг, які надає служба зайнятості, є організація професійної підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації безробітних, зокрема на замовлення роботодавців. Професійну підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації проходили 246 осіб з числа зареєстрованих безробітних громадян. Рівень працевлаштування після закінчення професійного навчання становить 99 відсотків. 
 
Всього торік зареєстровано 303 вакансії, з них укомплектовано за направленням служби зайнятості 479 вакансії. Рівень укомплектування вакансій складає 95 відсотків. Кількість актуальних вакансій станом на 01 січня 2023 року становить 23. 
 
Одним із найважливіших завдань служби зайнятості на 2023 рік є організація роботи працівників центру зайнятості щодо надання соціальних послуг незайнятому населенню та роботодавцям “якісного надання послуг клієнтам служби зайнятості під час воєнного стану згідно змін в законодавстві відповідно до Закону України від 21 вересня 2022 року No2622-1X "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування служби зайнятості, соціального страхування на випадок безробіття, сприяння продуктивній зайнятості населення, у тому числі молоді та впровадження нових активних програм на ринку праці співпраці служби зайнятості роботодавцями, якісного підбору кваліфікованих кадрів - одного з головних завдань служби зайнятості.Проведення аналізу роботи фахівців, відповідальних за укомплектування вакансій на засадах рекрутингу протягом 2023 року; внесення змін до деяких законів України щодо застосування праці іноземців та осіб без громадянства в Україні і надання послуг з посередництва У працевлаштуванні за кордоном; проведеної роботи з організації профнавчання зареєстрованих безробітних та видачі ваучерів для підвищення конкурентноспроможності осіб на ринку праці у у 2023 році, проведеної профорієнтаційної роботи службою зайнятості впродовж року. 
 
Основні проблеми: 
  • працевлаштування неконкурентоспроможних на ринку праці верств населення (інвалідів, випускників навчальних закладів, молоді); 
  • недостатня мотивація до праці безробітних внаслідок низького рівня заробітної плати на вакантних робочих місцях; 
  • низький рівень мінімальної допомоги по безробіттю. 
 
Основні цілі на 2023 рік: 
  • створення нових робочих місць; 
  • збільшення чисельності зайнятого населення; 
  • забезпечення активної співпраці з особами, які відповідно до рішень Державного центру зайнятості отримали мікрогранти, в частині проведення розяснювальної роботи щодо послуг служби зайнятості допомоги в підборі персоналу  та використання коштів мікрогранту. 
  • впровадження нових активних програм на ринку праці ; 
  • посилення державної підтримки та соціального захисту осіб, які потребують додаткового соціального захисту і не здатні конкурувати на ринку праці; 
  • сприяння у працевлаштуванні зареєстрованих безробітних; 
 
Основні заходи та критерії досягнення цілей: 
  • організація надання комплексу соціальних послуг незайнятим громадянам, в першу чергу тим, хто потребує соціального захисту і не може на рівних конкурувати на ринку праці, внутрішньо переміщеним особам, демобілізованим військовослужбовцям, які брали участь в антитерористичній операції; 
  • сприяння розвитку підприємництва як шляхом фінансової підтримки, так і організації професійної підготовки незайнятого населення для зайняття підприємницькою діяльністю; 
  • ефективна підтримка самозайнятості населення, посилення взаємодії служби зайнятості з роботодавцями, збільшення обсягу громадських суспільно-корисних робіт; 
  • створення в усіх сферах економічної діяльності нових робочих місць;
  • направлення на оплачувані громадські та суспільно-корисні роботи;
  • направлення на навчання та перепідготовку; 
  • проведення профорієнтаційної роботи з молоддю з метою орієнтації на вибір професій, актуальних на ринку праці.
Січень 2023
П В С Ч П С Н
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5